Blue Ice Explorer

Vandring i Sydgrønland

Sydgrønland er efter vores mening det absolut bedste område af Grønland at tage på vandreferie i. Det er her du finder det mest kontrastfulde og varierede landskab. På den samme dag kan du vandre gennem frodige dale, gå langs brusende elve, på højderygge med udsigt til isfyldte fjorde og du kan bestige forblæste fjeldtoppe. Der er lette én- eller flerdags ture i grønne, venlige bakker hvor stier og traktorveje kan følges, og lige ved siden af ligger den rene vildmark, hvor der hverken er stier eller broer, og hvor du selv må finde vej.

Du får ofte en ekstra dimension til din vandretur i Sydgrønland, da den fører dig forbi små, isolerede fåreholdsteder, hvor du kan besøge eller overnatte hos en grønlandsk familie, og få et indblik i deres helt specielle hverdag. Og endelig er en sidste vigtig grund til at vælge Sydgrønland, at du næsten kan undgå de til tider meget generende myg, hvis du holder dig til fjeldområder med græssende får!

Herunder finder du nyttig information om vandring i Grønland. Kontakt os hvis du har yderligere spørgsmål, eller læs mere om Blue Ice pakketure med vandring for individuelle på: Let vandring 8 dage og Trekking 13 dage.

Kort & ruter | Sæson & vejrforhold |  Udstyr

google_overview
Map data © 2015 Google

Vandreruter

Vi har inddelt vandreturene i de områder du kan se på satellitbilledet herover. Du kan læse turbeskrivelser og se billeder fra de forskellige ture ved at følge nedenstående links:

> Narsarsuaq området
> Qassiarsuk området
> Igaliku området
> Eqalorutsit Gletscher
> Qassiarsuk – Narsaq
> Qaqortoq – Igaliku

Kort & Ruter

hike_signal hill

Grønlands Turistråd har udgivet en serie vandrekort i størrelsesforholdet 1:100.000. Fem af disse dækker områder i Sydgrønland. Der er tre vandrekort, der dækker Narsarsuaq, Narsaq og Qaqortoq. Ét kort dækker Tasermiut fjorden ved Nanortalik, og ét kort dækker området ved Ivittuut – Grønnedal. Vi sælger kortene på Blue Ice Café, eller du kan købe dem hjemmefra hos Nordisk KorthandelKortene har detaljerede rutebeskrivelser og generel information på bagsiden.
Hvis du bare skal rundt i Narsarsuaq området og bygderne Qassiarsuk og Igaliku, er der et bedre og mere detaljeret vandrekort i størrelsen 1:50.000 (Arctic Sun). Dette kan købes på Blue Ice Café.

Du skal ikke forvente samme grad af velmarkerede vandrestier i Grønland, som du finder i mange fjeldområder og nationalparker i Skandinavien og Europa. Grønland er dejligt jomfrueligt hvad det angår! I Sydgrønland er der imidlertid flere grusveje, der forbinder de forskellige fåreholdsteder, og nogle af de mest brugte fårestier er tydeligt markeret med varder og røde prikker. Her kan du selv som nybegynder lave skønne dagsture gennem et utrolig varieret landskab. Bevæger du dig uden for disse områder, må du medbringe kort og kompas eller GPS. Bemærk at der er en væsentlig forskel på geografisk og magnetisk nord i Grønland. Den præcise afvigelse er angivet på vandrekortene.

Hvis du tager på en længere vandretur i et isoleret område, kan du efterlade en rutebeskrivelse over din planlagte tur på Blue Ice Café, og husk at give besked, når du er vel tilbage!

See above for descriptions of various recommended hiking routes in the area.

hike_signal hill
hike_plateau

Sæson & Vejrforhold

hike_plateau

Den bedste periode for vandreture i Sydgrønland er fra midten af juni til midten af september. Især juli måned kan være meget varm, og det er ikke usædvanligt at vandre i shorts og T-shirts. Som i alle bjergrige områder kan vejret imidlertid skifte hurtigt. Det kan være varmt om dagen og temmelig koldt om natten. Fra midten af august kan du opleve nattefrost.

Et par enkelte vejrfænomener i Sydgrønland bør lige nævnes:

Fønvinden er en varm, tør og stærk vind der blæser ned fra Indlandsisen (fra øst i Sydgrønland). Et varsel for føn er linseformede skyer over indlandsisen. Under selve fønstormen stiger temperaturen ofte adskillige grader. En føn kan vare i flere dage og være så stærk, at det bedste er at tage teltet ned og søge ly.

Fjordvinden er meget almindelig på varme og solrige sommerdage. Den opstår ved middagstid og fortsætter til sidst på eftermiddagen. Vinden er en stærk og kølig brise, men det er især kajakroere der skal være opmærksom på den.

Tåge forekommer også tit i forbindelse med varmt og stabilt vejr. Den ses ofte som tæt morgentåge, der langsomt opløses i løbet af dagen. Hvis du vandrer i terræn uden for stier, kan tågen næsten gøre det umuligt at orientere sig.

da_DKDA