Blue Ice Explorer

Vandreture i Qassiarsuk området

Der er et utal af vandremuligheder omkring Qassiarsuk, og området er velegnet også til ikke så erfarne vandrere, da der er mange grusveje og markerede stier. Men selv for erfarne vandrere anbefaler vi at bruge et par dage i området, for landskabet er bare så flot! Det er også et fint sted at medbringe sit telt, da der er fantastiske teltpladser især langs Sermilik fjorden.

Endelig er hele Qassiarsuk området kendt for sine Norboruiner. Qassiarsuk (Brattahlid) var ét af centrene i Østerbygden, Nordboernes beboelse i Sydgrønland. Især i selve Qassiarsuk er ruinerne tydelige, og man kan besøge rekonstruktioner af et langhus og en lille tørvekirke. I hele området vil den opmærksomme vandrer imidlertid støde på rester af beboelse fra Nordboerne, specielt dér hvor fåreholdstederne ligger i dag. I mange tilfælde har nutidens fåreholdere nemlig valgt præcis de samme steder at slå sig ned og drive landbrug, som Nordboerne gjorde for 1000 år siden!

De følgende beskrivelser kan frit kombineres på flere måder. Farverne på ruterne refererer udelukkende til oversigtskortet, og har ikke noget med afmærkning i terrænnet eller sværhedsgrad at gøre.

google_qassiarsuk
Map data © 2015 Google

Qassiarsuk – Tasiusaq – Nunataaq – Qassiarsuk. Rød rute

DistanceCa 20 km. 6-7 timer. Max højde 266 moh.
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er markeret. Let vandring. Grusvej og sti.
OvernatningTuren kan gøres på en dag. Der kan overnattes i Qassiarsuk, Tasiusaq og Nunataaq.

På denne tur oplever du et frodigt, grønt landskab vekslende med små søer samt den isfyldte Sermilik fjord. Du passerer forbi to idyllisk placerede fåreholdsteder, og har gode muligheder for at se havørne undervejs. Foruden i Qassiarsuk er der nordboruiner ved Tasiusaq og Nunataaq.

Rutebeskrivelse

Følg grusvejen op forbi kirken i Qassiarsuk. Vejen fortsætter videre opad (mod vest) ud af bygden. Fra toppen af passet (efter ca 4 km) er der en fin udsigt til begge fjorde. Derefter går det jævnt nedad igen hele vejen til fåreholdstedet Tasiusaq (4 km).Vejen slutter mellem et grønt hus og et hvidt hus med blå hjørner. Her viser et skilt, at du skal følge traktorsporet til venstre forbi det grønne hus og nedad mod det inderste af fjorden. Her starter den markerede sti, der fører til fåreholdstedet Nunataaq (ca 3 km). Stien går lidt op i højden og følger det allerinderste af fjorden hele vejen rundt til stranden ved Nunataaq. Fra Nunataaq følger du grusvejen over fjeldet igen og tilbage mod Qassiarsuk (ca 9 km). Vejen er lidt mere kuperet her end mellem Qassiarsuk og Tasiusaq. Et par kilometre før Qassiarsuk går en vej fra mod højre til Fåreholdstederne Inneruulalik, Issormiut og Sillisit. Du fortsætter ligeud og nedad til Qassiarsuk.

Qassiarsuk – Qorlortup Itinnera – Tasiusaq. Gul rute

DistanceCa 18 km. Ca 6 timer.
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er ikke markeret. Let vandring. Grusvej og sti.
OvernatningDer kan overnattes i Qasiarsuk og Tasiusaq. Der er også flere flotte steder at campere.

En fin tur der går gennem den grønne dal Qorlortup Itinnera. Dalen gemmer på adskillige nordboruiner, der fortæller om bosætninger for mere end 1000 år siden. Turen slutter ved Sermilik fjorden, som ofte er fyldt med isskosser.

Rutebeskrivelse

Følg Grusvejen langs fjorden nordpå ud af Qassiarsuk. Vejen følger kysten uden nogen videre stigninger. Efter 5-6 km drejer en grusvej fra mod venstre og opad ind i Qoorlortup Itinnera (Vandfaldsdalen på dansk). Du følger denne vej hen til fåreholdstedet med samme navn, der ligger ca 2 km inde i dalen. Vejen stopper ved gården, men du fortsætter på fårestier videre gennem dalen mod vest. Vi anbefaler at du holder dig på den sydlige side af elven, der efterhånden bliver større. Der hvor elven løber ud i Sermilik fjorden, er der flere helt perfekte steder at campere. Der er en lille bro over elven næsten ved udmundingen, hvis du vil campere på den anden side af elven. Hvis du ikke har medbragt telt, må du fortsætte de ca 2 km til Tasiusaq. Det er let vandring på græs/fårestier langs kysten. Her kan du bl.a overnatte på det hyggelige Sermilik Hostel, som er ejet af fåreholderfamilien Frederiksen (spørg efter Aviaja).

Tasiusaq – Ipiutaat (return). Blue route

DistanceCa 22 km. 6-6½ time. Max højde 103 moh.
KortVandrekort Sydgrønland. Narsaq (eller Narsarsuaq). 1:100.000
Orientering/sværhedsgradTuren er ikke markeret. Let vandring. Sti og let fjeldterræn.
OvernatningDer kan overnattes i Tasiusaq eller i telt.

Udsigten ude fra Ipiuttat er formidabel, og selvom turen går samme vej frem og tilbage, er vandringen langs den indre del af fjorden meget flot og betagende. Ved lavvande kan du røre de strandede isfjelde på stranden.

Rutebeskrivelse

Fra vandrehjemmet tager du traktorsporet mellem Tasiusaqs grønne huse og fårestalde og følger dette ud langs fjorden (du undgår dermed at skulle vade den lille elv, der løber ud ved Tasiusaq). Når traktorsporet stopper fortsætter du bare på fårestier langs kysten. Efter ca 2 km kommer du til Qorlortup Itinnera dalen, hvor du kan krydse elven via en lille bro. Du fortsætter med at følge kystlinjen og kan ind imellem afkorte ruten lidt ved at holde dig inde i land, og ikke gå helt nede ved stranden. Undervejs må du krydse mindre elve, hvilket dog normalt kan gøres tørskoet! Efter ca 6 km kommer du ud til halvøen Ipiuttat. Du behøver ikke at kravle op på selve toppen af halvøen for at få en fantastisk udsigt. Bare søg op i det lave pas så du kan se mod nordøst, hvor to gletschere kommer ned på den anden side af Sermilik fjorden. Turen går samme vej tilbage. Vil du op på toppen af Ipiuttat så regn med 4 km og 1 times ekstra vandring.

Nunataaq – Sillisit. Orange rute

DistanceCa 12 km. 4-5 timer. Max højde 340 moh.
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er ikke markeret. Moderat vandring. Sti og let fjeldterræn.
OvernatningDer kan overnattes i Nunataaq og Sillisit.

Turen over fjeldet mellem Nunataaq og Sillisit er en dejlig afveksling fra grusvejene. Landskabet er småkuperet med en masse små søer, og du vil møde græssende får og måske flokke med vilde heste. Det er smukt at overnatte i Sillisit, da gården ligger smukt placeret overfor isfjorden Qooroq. Fra Sillisit kan du fortsætte til Narsaq (ca 3 dage), vende tilbage til Qassiarsuk af grusvejen (15 km), eller blive hentet med en båd til din næste destination!

Rutebeskrivelse

Fra Nunataaq følger du traktorvejen mod Qassiarsuk. Når du er kommet gennem det sidste hegn (efter ca 800 m), drejer du til højre væk fra vejen langs hegnet, og fortsætter ned til enden af en lille sø og derfra opad langs et vandløb. Du kommer op til enden af Sø 110 (på kortet) og fortsætter jævnt opad i syd-sydøstlig retning af højderyggen (ca 1½ km). Der er mange fårestier, så det er med at vælge den der passer bedst med din retning! Terrænet er klipper, græs og lave buske. Søg op mod det højeste punkt (ca 1½ km i sydlig retning), og herefter går det jævnt nedad resten af vejen mod Sillisit. Du vil altid på et eller andet tidspunkt støde ind i traktorvejen mellem Sillisit og Kangerlua, som går tværs over halvøen. Den kan du så følge mod øst (venstre) til Sillisit. Ca 1 km før Sillisit krydser vejen en lille elv, der ofte må vades.

Du kan overnatte på fåreholdstedet Sillisit, eller du kan fortsætte tilbage til Qassiarsuk. Du følger så bare traktorvejen mod nord fra Sillisit, forbi fåreholdstedet Issormiut og videre til Inneruulalik (6 km langs med fjorden). Herfra fortsætter vejen 9 km og ca 200 meter op i terrænet, før den fører ned til Qassiarsuk. Sillisit er også udgangspunkt for den klassiske vandrerute til Narsaq, se mere under: Qassiarsuk – Narsaq.

da_DKDA