Blue Ice Explorer

Vandreturen til Eqalorutsit Gletscher

Camp Eqalorutsit ligger på en lille græsslette inderst i bugten af Breddefjord, hvor den store Eqalorutsit Gletscher når ud til fjorden og producerer isbjerge i døgndrift. Eqalorutsit er én af de mest aktive gletschere i Sydgrønland, og der er en konstant bragen og rumlen fra gletscheren og de isfjelde og isskosser der allerede ligger i vandet. Ved lavvande strander isfjeldene på sandstranden, og en vandring mellem de massive, blå og krystalagtige klodser er noget helt specielt. Der er desuden en fin dagstur op mod gletscheren.

Ved campen skal du medbringe dit eget telt, men i tilfælde af dårligt vejr, findes en lille iglo-hytte, du kan søge ly i.

google_eqalorutsit
Map data © 2015 Google

Qinngua – Eqalorutsit. Gul rute

Distance18 km. 7-8 timer. Max højde 640 moh
KortVandrekort Sydgrønland. Narsarsuaq. 1:100.000
Orientering/sværhedsgradRuten er ikke markeret. Moderat Vandring. Stejlt fjeldterræn over passet.
Koordinater:Nødhytte: 61.300115, -45.603657
OvernatningTelt ved camp Eqalorutsit og evt ved Qinngua

Ruten til Eqalorutsit Gletscher går over fjeldet i over 600 meters højde. Den lidt hårde opstigning er dog besværet værd! Der er flot udsigt ud over Tunulliarfik fjorden fra passet, og når du er kommet ned over skråningen på den anden side, er det let vandring gennem dalen ud til gletscheren Eqalorutsit.

Rutebeskrivelse

Bemærk at Qinngua elven kun kan krydses ved dens udløb i fjorden tæt ved fåreholderstedet Qinngua Kangilleq (øst for elven). Der har tidligere været en bro længere oppe langs elven, men den er der ikke længere, så vær opmærksom på hvilken side af elven du er på, hvis du kommer vandrende oppe fra Johan Dahl land og vil ud til Eqalorutsit Gletscher. Forhør dig evt. nærmere i Narsarsuaq før du begiver dig ud på tur.

Den følgende beskrivelse tager udgangspunkt i, at du kommer vandrende langs fjorden fra Qassiarsuk, eller bliver sejlet ind til Qinngua (på vestsiden af elven):

Lige syd for fåreholdstedet Qinngua (ca ½ km) forlader du grusvejen og søger op i terrænet. Der er ikke nogen sti men vegetationen er lav og det er nemt terræn at gå opad i. Sigt efter det laveste punkt mellem fjeldene. Den første store sø du møder, går du højre om, senere flader det ud, og du møder en række mindre søer/vandhuller, inden du er helt oppe, og det går nedad mod dalen på den anden side. Det første stykke af nedstigningen er lidt stejlt. Hvis du holder dig på højre side af den lille bæk, er det nemmest at krydse nedad. Derefter bliver det jævnt faldende og du kommer ned i den brede dal, der løber vestpå mod Eqalorutsit. Her følger du fårestier mellem buske og krat på den nordlige side af den lille elv. Der ligger en lille nødhytte/shelter i dalen, hvor du kommer ned fra passet, men der er så fint at campere på græsset helt ude ved fjorden, så vi anbefaler at du fortsætter de sidste 5-6 km gennem dalen derud til.

Bliv en dag eller to ved bugten og tag på en dagstur op mod gletscheren. På turen tilbage kan du variere ruten oppe fra passet og søge ned i Paradisdalen og derfra ned i dalen Qoorlortup Itinnera, og evt ud til Tasiusaq ved Sermilik fjorden (se rutebeskrivelser under her.).

da_DKDA