Blue Ice Explorer

Vandreture i Igaliku området

Igaliku området har noget af det flotteste og mest varierede vandreterræn, man kan forestille sig. Her er grønt og frodigt side om side med golde stenørkener og barskt fjeldterræn, her er den dybe blå Igaliku fjord og udsigt til is, vandfald og badesøer! Derudover er Igaliku en rigtig charmerende og hyggelig bygd. Det var Nordboernes bispesæde Gardar, så der er imponerende ruiner fra den tid, men også bygdens nyere historie er spændende og kan bl.a studeres på det lille museum i kirken.

De her beskrevne ture er næsten alle dagsture med udgangspunkt fra Igaliku, hvor du kan overnatte på enten bygdehotel eller vandrehjem. Farverne på ruterne refererer udelukkende til oversigtskortet, og har ikke noget med afmærkning i terrænnet eller sværhedsgrad at gøre. 

google_igaliku
Map data © 2015 Google

Søen og Plateauet (rundtur). Rød rute

DistanceCa 17 km. Ca 6 timer. Max højde 266 moh.
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er markeret. Let vandring. Grusvej, sti og let fjeldterræn.
OvernatningIgaliku Bygdehotel eller Gardar Hostel.

Turen til Plateauet er en af de flotteste og mest afvekslende ture, du kan lave på en dag. Du vandrer langs en brusende elv, kommer igennem et forunderligt klitlandskab, typisk pil- og birkevegetation, rene fjeldpartier med en enestående udsigt over Qooroq Isfjord og endelig et goldt “månelandskab” med forvitrede klipper og sten.

Rutebeskrivelse

Følg skiltet mod “Lake and Plateau” enten fra vejen overfor hytterne ved bygdehotellet eller fra vejen nede ved Gardar Hostel. Grusvejen fører ud af bygden mod det inderste af fjorden. Vi anbefaler at du følger de markerede fårestier ned mod fjorden og langs denne, frem for at følge vejen oppe i højden. Efter ca 2 km når du elven fra søen. Du følger nu elven (uden at krydse den) op til søen, hvor stien løber sammen med grusvejen, og fortsætter rundt om søen. For enden af søen drejer en markeret sti fra, op igennem slugten. Den stiger ca 200 højdemeter, og drejer derefter mod nordøst (højre) i en bred dal. Her følger du mærkerne indtil du når ud til udsigtspunktet (skilt), der ligger i ca 260 m, og hvor der er en fantastisk udsigt over Qooroq Isfjord, gletscheren i bunden af fjorden og alle de strandede isbjerge på den undersøiske moræne. Retur kan du tage den markerede rute, der går længere mod sydøst (væk fra fjordudsigten), i stedet for at vandre tilbage i slugten. Du kommer nu igennem et “månelandskab” med stærkt forvitrede klipper, og her er der bl.a mulighed for at finde den skinnende “månesten” (Labradorit), men også bjergkrystaller. Efter ca 2 km kommer du ned til grusvejen, der er ført næsten til toppen af plateauet på denne side af søen, og du kan nu følge grusvejen tilbage til Igaliku.

Blue Ice Camp – Plateau – Igaliku. Gul rute

DistanceCa 10 km. 4-5 timer. Max højde 260 moh.
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er markeret. Moderat vandring. Sti og let fjeldterræn.
OvernatningTelt i Blue Ice Camp. Bygdehotel eller vandrehjem i Igaliku.

Blue Ice Camp er en basecamp der ligger på en lille slette ved udmundingen af Qooroq Isfjord. Den består af en lille aluminiumshytte, der er fortøjet godt, da det kan blæse voldsomt her, når der er føhn! Der er køkkengrej og gasblus i hytten. Du kan søge ly i hytten i dårligt vejr, men bør medbringe eget telt til at overnatte i. Blue Ice Camp er et perfekt sted at tilbringe et par dage, helt alene i en storslået natur. Du kan blive sejlet dertil fra Narsarsuaq (DKK 400 pr person). Ruten til Igaliku går op på Plateauet, hvorfra du følger den røde rute ned til Søen og Igaliku.

Rutebeskrivelse

Følg markeringen lige bag campen langs med kysten (mod sydvest), hvor du holder højden. Efter ca 800 meter begynder stien at slynge sig stejlt opad. Opstigningen til Plateauet er på ca 250 højdemeter, men der er sti næsten hele tiden, og den er velmarkeret. Fra plateauet er der en fabelagtig udsigt over isfjorden, hvor man tit kan fornemme den halvmåneformede undersøiske moræne, som de største isfjelde ligger strandet på. Flere steder på Plateauet er der desuden gode muligheder for at finde den skinnende “månesten” (Labradorit) samt bjergkrystaller. Fra skiltet ved udsigtspunktet kan du enten tage ruten gennem “månelandskabet” ned til søen, eller ruten (den korteste) gennem den frodige dal ned til søen. Fra søen er der grusvej til Igaliku.

Illerfissalik t/r (1752 moh). Lilla rute

DistanceFra Igaliku t/r ca 30 km. 10-12 timer. Max højde 1752 moh.
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradFra Plateauet er der ingen markering. Kræver gode orienteringsevner og god sigtbarhed. Moderat til svær vandring. Fra Plateauet bliver det stejlt fjeldterræn, blokmarker og snefaner.
OvernatningIgaliku Bygdehotel eller Gardar Hostel. Evt telt på Plateauet, hvilket forkorter ruten med ca 16 km og 4-5 timer.

Toppen Illerfissalik er hele regionens vartegn. Det er en top man får lyst til at bestige fra første gang man ser den, og ens øjne drages mod den, når man sejler forbi på fjorden under den. Nordboerne kaldte den for Burfjeld, og holdt efter sigende udkig fra toppen. Når de fik øje på skibe sydfra, tændte de bål for at signalere til alle beboere i området, at nu var det tid til at samles til handel og udveksling af nyheder. Toppen er med sine 1752 meter den højeste i området. Det kræver ikke decideret klatring at bestige den, men det er heller ikke en tur for nybegyndere!

Rutebeskrivelse

Fra Igaliku følges ruten til Søen og Plateauet. Fra udsigtspunktet (skiltet) på Plateauet fortsætter du i direkte retning mod toppen. De første par kilometer er rimelig let gået i svagt stigende terræn. Herefter gælder det om, at finde det bedste sted at krydse den elv der løber ned i slugten ved Blue Ice Camp, hvilket kan variere lidt efter årstid og vandmængde. Men efter at have krydset den, fortsætter du bare direkte mod toppen. Terrænet er her meget løst (som grus) at gå i, så man forsøger at finde så meget fast klippe at træde på som muligt, da det ellers hurtigt bliver et skridt op og to tilbage! Vi anbefaler at sigte mod det nederste af snefanen, der altid ligger mellem fjeldets to toppe, og så krydse opad på sneen til du næsten er ved toppen. Det er den venstre top, du skal op på! Det sidste stykke til toppen er bare store sten og blokke. Udsigten er selvfølgelig helt ubeskrivelig, og på en klar dag kan man se det meste af Sydgrønland!

Vandfaldsturen (rundtur). Orange rute (kommer senere)

Distance:
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgrad:
OvernatningIgaliku Bygdehotel eller Gardar Hostel.

På Vandfaldsturen oplever du en række vandfald, der falder flot og imponerende ned mod Tunulliarfik fjorden. Der er en frodig vegetation langs fårestierne og en flot udsigt over den blå fjord med drivende isbjerge, på hele vejen tilbage mod Igaliku.

Rutebeskrivelse

Under udarbejdelse...

Nuuluk t/r (823 moh). Blå rute (kommer senere )

Distance:
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradRuten er ikke markeret. Moderat vandring. Stejlt fjeldterræn mod toppen.
OvernatningIgaliku Bygdehotel eller Gardar Hostel.

Nuuluk kan bestiges på en rimelig overkommelig tur fra Igaliku. Med sine 823 meter byder den på en imponerende udsigt over området og man kommer op i “rigtig” fjeldterræn.

Rutebeskrivelse

Under udarbejdelse...

da_DKDA