Blue Ice Explorer

Vandreture i Narsarsuaq området

Foruden at være udgangspunkt for de flestes ophold og rundrejser i Sydgrønland, byder Narsarsuaq på flere rigtig fine vandreture. I modsætning til de nærliggende områder, er der ingen får i Narsarsuaq, hvilket giver en hel anden type vegetation end du ellers møder. Der er betydelig flere forskellige blomsterarter, end de steder hvor fårene græsser, og buske og træer kan blive op til flere meter høje i Narsarsuaq!

I det følgende er beskrevet både halvdagsture, dagsture og ture med overnatning (telt) i Mellemlandet. Farverne på ruterne refererer udelukkende til oversigtskortet, og har ikke noget med afmærkning i terrænnet eller sværhedsgrad at gøre.

google_narsarsuaq
Map data © 2015 Google

Signalhøjen (226 moh)(rundtur). Rød rute

DistanceCa 4 km. Ca 1 time. Max højde 226 moh
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er markeret. Let vandring. Grusvej og sti.
OvernatningNarsarsuaq Vandrehjem eller Hotel Narsarsuaq.

Signalhøjen er et “must” hvis du opholder dig i Narsarsuaq. Det er en lille og overkommelig tur på ca 1 time, hvor du får et fint glimt af indlandsisen fra toppen samt udsigt over hele Narsarsuaq området.

Rutebeskrivelse

Start turen ved Narsarsuaq Aboret (bag hotellet). Et skilt peger op mod Signalhøjen, hvor du følger en lille natursti det første stykke. Stien snor sig, til tider stejlt, mellem pilebuske og plantede træer i Narsarsuaq Aboret. Følg de røde mærker, og du vil blive ledt op i en slugt mellem Signalhøjens to toppe. Det er toppen til højre, som er den højeste, og fra denne fører en grusvej ned igen, på dens anden side. På vej ned (ved den gamle betonbygning) kan du følge stien (markeret) ned forbi vandrehjemmet, eller tage grusvejen hele vejen ned og ende bag butikken. Denne sidstnævnte vej ned, kan også benyttes op, som et lidt længere men ikke så stejlt alternativ til naturstien (Begynd i så fald bag butikken/boligblokkene).

Højderyggen t/r (174 moh). Gul rute

DistanceCa 8 km. Ca 3 timer. Max højde 174 moh
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er markeret. Let vandring. Grusvej og sti.
OvernatningNarsarsuaq Vandrehjem eller Hotel Narsarsuaq.

Højderyggen er et rigtig fint kortere og lettere alternativ til heldagsturen ind til indlandsisen. Er du usikker på om du kan klare opstigningen til gletscheren (se dennes beskrivelse), anbefaler vi klart denne tur på højderyggen, frem for en tur nede i Blomsterdalen alene. Højderyggen byder på flotte udsigter, et rigt dyre- og planteliv og er også fin i dårligere vejr (f.eks stærk føhn-vind)!

Rutebeskrivelse

Follow the asphalt road towards the Hospital Valley and Flower Valley. Once you have passed the last concrete building on your left, turn left by the gravel road (sign for “The Ridge”) and follow this uphill. This takes you along a protected path between bushes and trees and with a myriad of flowers (actually more than in the Flower Valley!). You have views down to the Hospital Valley and Flower Valley on one side and the large meltwater river, on the other side. After crossing an old bridge, you continue on the marked path all the way to the highest point (there is only one single steep section). From point 174 you are rewarded with a fine view of the glacier. It is not recommended that you try to descend directly to the Flower Valley from the ridge. It is best to take the same way back.

Narsarsuaq Glacier t/r. Blå rute

DistanceCa 16 km. 5-7 timer. Max højde 304 moh
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradTuren er markeret. Let til moderat vandring. Sti og let fjeldterræn, men stejl op/nedstigning.
OvernatningNarsarsuaq Vandrehjem eller Hotel Narsarsuaq.

Vandreturen til indlandsisen (Narsarsuaq Gletscher) er en klassisk vandretur fra Narsarsuaq, hvor det på en dagstur kan lade sig gøre, at komme ind og stå på indlandsisen! Derudover er det en flot tur, som går gennem flere forskellige typer landskaber. Du kan købe dig til transport de første 3 km af asfaltvej, eller leje en cykel for en dag til dette stykke vej.

Rutebeskrivelse

Følg asfaltvejen til hvor den ender i Hospitalsdalen, og fortsæt af grusvejen videre ind gennem passet, hvorfra du kigger ned i Blomsterdalen. I Blomsterdalen følger du markvejen (der bliver til en sti) i højre side af dalen. Når du står ved foden af vandfaldet helt inde i højre hjørne af dalen, kan du se stien kravle stejlt opad lige til venstre for vandfaldet. Opstigningen er på ca 300 højdemeter. På de stejleste steder hænger reb til støtte ved op- og nedstigningen. Det er ikke fordi, der skal klatres! Men du bør ikke være usikker på benene. Når du kommer op på plateauet følger du mærker og varder højre rundt om den første sø og derefter lige ud ca 1 km. Herfra er der en fantastisk udsigt over gletscheren. Fra udsigtspunktet er der 30-45 minutter ned til kanten af isen og 1-1½ time tilbage igen (ca 250 højdemeter). Ved forsigtighed kan det lade sig gøre at træde ud på isen! Vær dog opmærksom på at gletscherkanten kan være usikker, og du bør ikke bevæge dig længere op på gletscheren uden bræudstyr. Retur samme vej tilbage.

Narsarsuaq – Qooroq view (Mellemlandet). Orange route

DistanceCa 14 km fra Narsarsuaq til udsigtspunktet (one way). Ca 5 timer. Max højde 591 moh
KortArctic Sun. Narsarsuaq (Qassiarsuk – Igaliku) 1:50.000
Orientering/sværhedsgradFørste del af turen er markeret. Når du forlader ruten til Narsarsuaq Gletscher er der sparsom markering, og du skal kunne orientere dig i fjeldterræn. Moderat til krævende fjeldterræn.
Koordinater:Nødhytte 61.205627, -45.252898
OvernatningTuren kan gøres som en lang dagstur fra Narsarsuaq (10-11 timer t/r). Du kan også medbringe telt og lave en flerdagstur i Mellemlandet ud af det.

Qooroq udsigtspunktet er bare ét sted i Mellemlandet (som fjeldområdet mellem de to gletschere hedder), hvor du har en fabelagtig flot udsigt over Qooroq gletscher og isfjord. Men det er nok det lettest tilgængelige punkt, og kan faktisk nås på en lang dagstur fra Narsarsuaq. Der er imidlertid uendelige muligheder for flerdagsture i hele Mellemlandet, hvis du medbringer et telt. Terrænet er ikke svært at vandre i, men med mange små toppe og dale og lavt krat, og du må selv finde din vej.

Rutebeskrivelse

Turen op til udsigtspunktet følger ruten til Narsarsuaq Gletscher (se denne). På plateauet efter opstigningen, og efter at du har passeret den sidste sø, drejer du mod øst opad i terrænet og sigter mod det laveste punkt. Du holder stort set samme retning hele vejen opad. Der ligger en lille nødhytte/shelter i lavningen inden du kommer til Sø 475 (på kortet). Ved søen søger du ned til dens sydlige ende, krydser dens udløb, og fortsætter over til slugten på den anden side, hvor du fortsætter lidt nedad, til du har den flotteste udsigt over Qooroq Isfjord. Regn med ca 2 timer fra du forlader Narsarsuaq Gletscher ruten og til udsigtspunktet. Det kan godt lade sig gøre på tilbagevejen, at blive oppe i Mellemlandet hele vejen tilbage mod Narsarsuaq, og først søge ned igen bag vandrehjemmet. Dette er imidlertid noget langsommere end at følge stien ned til Blomsterdalen, så det er mest et alternativ, hvis du gør turen over flere dage. Bemærk at det kan være svært at finde noget, der minder om en sti, på vej ned i slugten med vandfaldet bag vandrehjemmet.

da_DKDA