Blue Ice Explorer

Vandreruten Qassiarsuk – Narsaq

Vandreruten Qassiarsuk – Narsaq er én af de klassiske vandreruter i Sydgrønland på flere dage (3-5 dage). Du kan overnatte på fåreholdsteder på en del af turen, men må medbringe telt til overnatning i højfjeldet bag Narsaq. Ruten kan gås i begge retninger, men den her beskrevne er fra Qassiarsuk til Narsaq. På den måde ligger man stille ud, og terrænet bliver gradvist hårdere/sværere ned mod Narsaq. Der er mulighed for at afbryde turen og søge ned til fåreholdstedet Ipiutaq fra nødhytten. Her kan både overnattes og evt bestilles bådtransport videre, hvis man ikke kan fortsætte til fods. Det er en flot og varieret vandretur, der dog også kræver lidt orienterings- og vandreerfaring.

GPS-spor: Hvis du medbringer en GPS, kan du på Blue Ice Café få lagt et spor af vandreruten over på din GPS. Husk at medbringe eget kabel til GPS’en!

If you have an Iphone, you can also download the app Greenland GPS, which includes the hiking route Qassiarsuk – Narsaq with offline trail maps, points of interest (POI), pictures and lots of other features.

google_qassiarsuk_narsaq
Map data © 2015 Google

Qassiarsuk – Sillisit – Narsaq. Rød rute

DistanceCa 55 km. 3-4 dage. Max højde 814 m.
KortVandrekort Sydgrønland. Narsaq. 1:100.000
Orientering/sværhedsgradGrusvej fra Qassiarsuk til Sillisit. Ruten er ikke markeret fra Sillisit til Narsaq. Moderat til svær vandring. Let fjeldterræn fra Sillisit til Nødhytten. Fra Nødhytten til Narsaq stejlt fjeldterræn.
Koordinater:Nødhytte 1 (ovenfor Ipiutaq): 61.013507, -45.741211. Nødhytte 2 (høj rute): 60.991112, -45.865834
OvernatningDer kan overnattes på fåreholdsted i Qassiarsuk og Sillisit. Vandrehjem og Hotel i Narsaq. Du har behov for telt mellem Sillisit og Narsaq.

Qassiarsuk – Tasiusaq – Nunataaq – Sillisit – Narsaq. Gul rute

Ruten mellem Qassiarsuk og Sillisit kan med fordel forlænges, så du kommer forbi de to fåreholdsteder ved Bredefjorden; Tasiusaq og Nunataaq. Beregn da 1½ til 2 ekstra dage. Du kan læse om denne del af ruten her.Resten af turen følger du nedenstående rutebeskrivelse.

Rutebeskrivelse

Ruten er her beskrevet i 3 etaper, men kan naturligvis opdeles på andre måder. Det afhænger af hvor hurtigt man går, hvor meget man bærer på, hvordan man vil overnatte osv. Vi har beskrevet den laveste af de to “høje ruter” fra vandrekortet (Narsaq. 1:100.000), da den høje rute gennem Nakkaalaaq massivet er teknisk mere krævende. Vi beskriver heller ikke ruten nede langs Ilua og fjorden, da opstigningen fra fjorden gennem slugten op til passet oven for Taseq ikke kan anbefales.

Qassiarsuk – Sillisit ca 15 km
Følg grusvejen ud af Qassiarsuk mod syd langs fjorden (mod fåreholdstederne Nunataaq og Sillisit). Vejen slynger sig opad ind i landet og efter ca 2 km deler den sig i to, og du følger den venstre mod Sillisit. Vejen snor sig længere op i landskabet mellem småsøer, inden den går ned mod fjorden igen, og passerer forbi fåreholdstedet Inneruulalik. Herfra løber vejen langs fjorden de næste 6 km, bortset fra et enkelt sving 100 meter op i terrænet. 1½ km før Sillisit passerer du fåreholdstedet Issormiut.

Sillisit – Naajat – Nødhytte ca 15 km
Fra Sillisit søger du helt ned til fjorden, og fanger den markvej der fører mod syd langs fjorden ud mod Sillisits marker. Markvejen fortsætter opad i terrænet til den sidste mark. Herefter fortsætter du på fåresti videre mod syd med udsigt over Tunulliarfik fjorden. Når du nærmer dig fjeldet med antennen på toppen (en udløber af Naajat), følger du stien ind i landet. Den stiger op gennem slugten lige til højre (nordvest) for antennen. Antennen er en såkaldt repeater-station, der har til formål at forstærke radiosignaler, og der er en glimrende udsigt fra toppen. Den hårdeste opstigning er også overstået nu, og de næste ca 8 km hen til nødhytten er stort set lige ud! Både i højdemeter og retning. Du følger fårestier i sydvestlig retning mellem småsøer, og terrænet med mos og lyng kan i perioder med meget regn være lidt vådt. Lige før Nødhytten løber også en elv, der skal vades, hvis det har regnet meget. Nødhytten er et lille, rødt, træshelter, lukket med dør og med en platform hvor 3-4 mennesker kan overnatte i tilfælde af dårligt vejr. Der er ingen opsyn med hytten, og man bør naturligvis efterlade den i god stand, hvis man benytter den. Bemærk at du fra nødhytten også kan søge ned mod fjorden og nå det sidste fåreholdsted (Ipiutaq) inden Narsaq. Her vil du evt kunne bestille transport med båd videre eller overnatte.

Nødhytte – Narsaq ca 25 km
Fra nødhytten og videre mod Narsaq begynder fårestierne at forsvinde. Det er også på denne strækning at du kommer højere op i fjeldet og på enkelte, stejle steder må krydse mindre blokmarker. Fra nødhytten holder du højden syd om den lille knold (725 m på vandrekortet), og vandrer derefter opad gennem passet mellem 723 og 936 toppene. På dette stykke kan der være lidt generende vegetation i form af lave buske, men så snart du er i passet (her står en stor varde!), er der fin sti det næste lange stykke. Du vandrer på en flad strækning bag 723 knolden og får snart udsigt til Redekammen, den lange karakteristiske højderyg på den anden side af fjorden. Vi anbefaler at du fortsætter i den flade slugt til den ender, og herfra følger den lille bæk opad i terrænet. Herefter tager du slugt nr. 2 på venstre hånd (ikke den første!) og fortsætter opad. Terrænet er nu klipper og løse sten, men ved søen, der ligger halvvejs i slugten mod toppen, er der mulighed for at campere. Du passerer passet syd for toppen 1054, og herfra går det stejlt nedad over en blokmark afbrudt af felter med græs og mos. I bunden krydser du den næsten udtørrede elv, og fortsætter op ad skråningen på den anden side. Sigt mod det laveste punkt. Landskabet er stenet og gruset her, uden nogle former for vegetation. Du holder højden og søger gennem de små pas, og pludselig kan du se ned på den store sø Taseq. Herfra er der varder ned til søen og langs dens nordlige kant. Varderne fortsætter til lidt før enden af søen, hvor de drejer ud på skråningen ned til dalen med Narsaq Elv. Fra toppen af skråningen har du fin udsigt over mod Kvanefjeldet og vejen til den gamle mine, som ligger på den anden side af Narsaq Elv. Kryds ned over skråningen mod elven i bunden af dalen, og forsæt langs denne (uden at krydse den) ud mod fjorden til Narsaq. Hvis du ønsker at komme over til Kvanefjeldet, når du kommer ned fra søen Taseq, kan du benytte den lille gangbro, der er bygget over elven omtrent overfor den gamle mineindgang. Narsaq elven bør ikke krydses til fods/vades nogle steder!

da_DKDA